Honosným svatbám odzvonilo. Trendem je vesnický styl, místo hostin párty

PRAHA, 24. února 2015 V loňském roce uzavřelo v Česku sňatek přes 40 tisíc párů. Ty, které to čeká letos, mají nejvyšší čas začít s přípravami. Téměř 80 procent budoucích novomanželů si své „ano“ řekne během letních měsíců. Vhodné prostory se ale rychle plní, ty nejpopulárnější jsou i rok dopředu plné.

První, na čem by se měli budoucí manželé domluvit, je velikost svatby, místo jejího konání a nástin rozpočtu. Na maximální částce se předem domluví tři čtvrtiny Čechů, tento limit dodrží ale jen necelá polovina z nich. Za svatby utrácejí víc páry, které se berou poprvé. Průměrná cena se pohybuje kolem 150 tisíc. To se ale spoustě lidem zdá mnoho a snaží se ušetřit, většina z nich na to jde ale špatně. Velkým omylem je pronajmutí prostoru a snaha zvládnout hostinu a následný raut vlastními silami. Právě hostinu totiž většina párů považuje za nejdražší položku. Provozovatelé prostorů mají často uzavřené dohody s dodavateli zboží a na ceny, které jsou schopni vyjednat, lidé jednoduše nedosáhnou. Navíc k běžným službám patří nejen zajištění pohoštění, ale i příprava a výzdoba celého prostoru. Díky tomu pár ušetří nervy, čas i peníze,“ upozornil Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka a organizátor svateb v prostoru Zbraslavská Myslivna.

V organizaci svatby se shoduje zhruba polovina partnerů, častěji muži ustupují přáním nevěsty. Například výběr prostrou bývá doménou zejména žen. Ten by měly páry zamluvit nejméně půl roku dopředu.V posledních letech se oblíbeným místem pro svatební den stávají romantické statky. Pryč jsou doby, kdy byla svatba ukázkou investice do ní, stoly byly přeplácané dekoracemi a celý den byl laděný do jedné barvy. Před ještě zhruba pěti lety patřily k nejběžnějším barvám bleděmodrá a červená. To už neplatí. Trendem posledních let jsou přírodní barvy, dřevěné či proutěné dekorace a venkovský styl. Páry si také oblíbily místa, kde je možné udělat obřad, hostinu následný raut najednou,“ řekl Tomáš Vobořil.

Na průměrnou českou veselku dorazí kolem 70 lidí. Právě seznam hostů by měl být jednou z prvních věcí, kterou budoucí manželé vyřeší. „Od počtu hostů se samozřejmě odvíjí cena svatby, volba místa ale i průběh celého dne. V posledních letech se řada párů rozhoduje pro vynechání svatební hostiny a přiklání se pouze k rautu pro všechny svatebčany. Pokud se celá svatba koná na jednom místě je tato varianta lepší, svatebčané tak nemusejí bloumat po okolí a čekat, až se ti pozvaní najedí. Svatební rauty značně ovlivňují trendy. V posledních letech tak na stolech nechybí miniburgery, sushi nebo cupcakes. K evergreenům patří mini řízečky, které si na raut objedná 95 procent párů. S výběrem a sestavou jídla by snoubencům měl určitě pomoc personál vybraného prostoru. Doporučit jim, co se hodí, co naopak ne a sestavit jim rozpočet,“ popsal Tomáš Vobořil.

Pří výběru místa by měli snoubenci věnovat pozornost nejen samotnému prostoru ale i zázemí. „Podstatnou přidanou hodnotou prostorů, kde se svatba koná, je možnost ubytování. Výhodou je samozřejmě možnost ubytování pro svatebčany, kteří dorazí ze vzdálenějších míst, ale i zázemí pro nevěstu. K dispozici by měla mít prostor, kde jí nalíčí, učešou, kam se může jít převléknout,“ dodal Tomáš Vobořil.